A 2016-os “Ország tortája” recept

HOZZÁVALÓK

 


Pirított tökmag:

  • 200 g tökmag
  • Tökmagpraliné:
  • 50 g cukor
  • 18 g víz
  • 75 g pirított, darált tökmag
  • 25 g őrségi tökmagolaj

 

 

 

 


Ropogós réteg:

  • 125 g tökmagpraliné
  • 70 g fehér csokoládé
  • 30 g hántolt ostya

Zselatinmassza:

  • 250 g víz
  • 50 g tisztított zselatin (200 bloomos)

 

 

 


Málnazselé:

  • 200 g málnapüré
  • 3 g NH pektin
  • 30 g cukor
  • 25 g zselatinmassza
  • Tökmagos felvert:
  • 120 g egész tojás
  • 96 g kristálycukor
  • 32 g invertcukor
  • 1 csipet só
  • 48 g házi joghurt
  • 72 g liszt
  • 48 g mandulaliszt
  • 3 g sütőpor
  • 58 g őrségi tökmagolaj

 

 

 

 

Fehér csokoládés Bavarois-mousse:

  • 200 g tejszín (35%-os)
  • 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 40 g zselatinmassza
  • 220 g fehér csokoládé**
  • 480 g felvert tejszín (35%-os)Tökmagos glazing:
  • 50 g víz
  • 100 g kristálycukor
  • 100 g glükózszirup
  • 66 g sűrített tej
  • 40 g zselatinmassza
  • 100 g fehér csokoládé**
  • 65 g őrségi tökmagolaj

 

ELKÉSZÍTÉS

1. Pirított tökmag:

A tökmagot egy sütőlemezre kiöntjük, majd 180 Celsius-fokon 12 perc alatt megpörköljük. Figyeljünk rá, hogy a 12 perc alatt legalább 3-szor mozgassuk át, hogy minden oldala megpiruljon.

ezt a tortát nehéz elkészíteni, és valóban nem könnyű, de inkább rettentően időigényes, szóval csak az fogjon hozzá, akinek van türelme minden lépést megcsinálni.

2. Tökmagpraliné: 

A pirított tökmagot cutterbe, ha nincs cutter, akkor egy robotgépbe tesszük.
A cukrot a vízzel 118 Celsius-fokra felfőzzük. Közben a robotgépet elindítjuk. Mikor eléri a hőmérsékletet, a cukorszirupot óvatosan a darált tökmagra öntjük, majd hagyjuk, hogy eldolgozza a gép. Ha nincs cutterünk, akkor a végén még botmixerrel átmixeljük, majd hozzáadjuk az Őrségi tökmagolajat és még egyszer átturmixoljuk.

3. Ropogós réteg:

A 70 g fehér csokoládét megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tökmagpralinét és botmixerrel átmixeljük. Ezután hozzáadjuk a hántolt ostyát, majd spatulával óvatosan elkeverjük. Egy 22 cm-es tortakarikába kiöntjük és egyenletesen elkenjük. Ezután lefagyasztjuk.

4. Zselatinmassza:

A vízhez hozzáadjuk a zselatint, majd felfőzzük annyira, hogy feloldódjon a zselatinporunk.


5. Málnazselé: 

A málnát elkezdjük főzni, majd 70 Celsius-foknál hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint és így főzzük tovább. Mikor elkezd forrni, onnantól kezdve még 1-2 percig lassan forrásponton tartjuk, majd botmixerrel elturmixoljuk.
A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát és még egyszer átturmixoljuk.
22 cm-es tortakarikába kiöntjük, majd fagyasztjuk.

6. Tökmagos felvert: 

Az első 4 összetevőt robotgépbe tesszük, majd elkezdjük habosítani. A liszteket és a sütőport összekeverjük. Amikor elkezd habosodni a tojásunk, hozzáöntjük a joghurtot. A végén a liszteket spatulával belekeverjük a felvert tojásunkba, majd a végén hozzáadjuk a tökmagolajat. 24 cm-es tortakarikába öntjük, majd 160 Celsius-fokon 20-25 percig sütjük.

7. Fehér csokoládés Bavarois-mousse:
A tejszínt a vaníliarúddal és a zselatinmasszával felmelegítjük, megolvasztjuk félig a fehér csokoládét, és mikor felolvadt a zselatinmasszánk, hozzáöntjük a fehér csokoládéhoz, és emulziót készítünk. Hűtőben pihentetjük, miután elérte a 18 Celsius-fokot, a felvert tejszínnel óvatosan elkeverjük.

8. Tökmagos glazing: 

Az első 4 összetevőt elkezdjük felforralni. Mikor felforrt, 3 lépésben a fehér csokoládéhoz adjuk. Óvatosan elkeverjük. Figyeljünk rá, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele, hogy minél szebben tudjuk majd leönteni a tortánkat, és ne legyen buborékos. A végén hozzáadjuk a zselatinmasszát. Felhasználás előtt adjuk hozzá a tökmagolajat.

A TORTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA

1.

A tökmagos felvertünket egy 22 cm-es tortakarikába vágjuk.
Hozzáadjuk a mousse 1/3-ad részét és szépen elkenjük.
Ezután rátesszük a kifagyasztott pralinénkat.
Újból mousse, majd a kifagyasztott málnazselé.
A végén az összes mousse-t rátesszük, majd kenőkéssel szépen elsimítjuk.
Kifagyasztjuk a tortánkat.

2.

Az előző nap elkészített glazinget felmelegítjük 45 Celsius-fokosra, majd ezzel burkoljuk a tetején.
A végén kivesszük a formából hőlégfúvó segítségével, és 14 szeletben felszeleteljük.
A tetejét szeletenként tejszínhab stuffra helyezett temperált fehércsoki-tollal díszítjük, melyeket nyers darált tökmaggal megszórunk.

Eltelt a több mint 90 perc, talán már meg is vagyunk…

 

A tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tészta csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehércsokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

 torta és sütemény rendelés

Pilisvörösvári Cukrászdánk

2085. Pilisvörösvár, Fő utca 132.
Hétfőtől - Vasárnapig 10 - 18,30 óráig
Ünnepnapokon is!

Tel: +36 26 330 138

Email: parfe@printerfair.hu

(Figyelem: az e-mailen leadott rendelés még nem jelenti a végleges rendelést. Ehhez egyeztessünk telefonon is.)

Budapesti  Cukrászdánk

1037. Budapest, Bécsi út 314.

keddtől - Vasárnapig 10,00 - 18,30 óráig

Hétfőn zárva
Március 15-én nyitva
Tel: +36 1 240 7535

Bankkártya elfogadás

 

Igyekszünk mindenben örömmel, lelkesen Önöket kiszolgálni,
hogy Önök is visszatérő, kedves törzsvendégeink legyenek

Emil Cukrászda, 2085. Pilisvörösvár, Fő utca 132.

Emil Cukrászda, 1037. Budapest, Bécsi út 314.